TET

Moikka !

Nyt se sitten alkaa olla ohi! Siis se Uuden Lunan Juhla. Tänä vuonna Uusi Vuosi alkoi 27.1 ja päättyy 2.2. Ja jos Helsinki on juhannuksena hiljainen, niin sitä on Saigon paikallisen Uuden Vuoden aikaan! Kaikki kynnelle kykenevät lähtevät kotikonnuilleen kuudeksi päiväksi. Kaupunki autioitui lähes täysin! Ei moottoripyöriä, muutama taksi liikkui silloin tällöin, bussit kulkivat tyhjinä, ei äänekästä tööttäilyä. Kuin atomipommin jäljiltä, hiljaista! Turistit, jotka näkyivät entistä edustavampana ryhmänä, vaetelivat etsien aamupalapaikkaa, ruokapaikkaa, kahvilaa. Kaikki pankit ovat kuusi päivää kiinni. Samoin kaikki virastot, parturit, katukuppilat suurimmaksi osaksi. Sentään päivittäin kuulimme rumpujen ja symbaalien infernaalista meteliä ja näimme lohikäärmeiden ottavan yhteen sen päristelyn tahtiin. Pahojen henkien hätistely on tärkeä osa juhlintaa.

Suomen talvilomakausi on havaittu useamman suomalaisturistin tapaamisella. Mutta onpa tavattu myös maailmankiertäjiä. Kuka asuu Filippiineillä ja on tullut “lomalle” Vietnamiin, kuka Thaimaassa ja tarvitsee viisumiin jatkoaikaa. Odottelen yhden italialaispojan uutta yhteydenottoa frisbeen merkeissä. Samoin Kuopiosta tulee pelimies. Että jos ennen Nokia yhdisti, niin nyt yhdistää frisbee!

Se hyvä puoli on pitemmässä oleskelussa vieraassa maassa, että on aikaa opetella paikallista kieltä. Se helpottaa ihmisiin tutustumista ja monesti saan kätellä miltei tuntematonta ihmistä, kun hän englannin kieliseen kysymykseen saa vietnamilaisen vastauksen. Pieni varoituksen sana kuitenkin: vietnam on foneettinen kieli. Sanan painotuksesta ja soinnistajako ylös tai alas voi merkitä sen seitsemää eri asiaa! Joten oppikirjoista kielenopiskelu on lähes mahdotonta. Paras opettaja on paikallinen henkilö, jolta usein kysyn, kuinka jokin sana tai asia ilmaistaan vietnamiksi. Ja kun tarpeeksi monta kertaa toistaa saman sanan tai lauseen, se ihme kyllä alkaa toimia. Kun menemme tuttuun aamupalapaikkaan, riittää, kun kerron tarjoilijatytölle: jam jau. Silloin tulee sama aamupala kuin edellisellä kerrallakin! Ja aina saan iloisen naurun ja nätin hymyn ihan ilmaiseksi!

Viidentenä TET:n jälkeisenä päivänä alkaa Saigon herätä jälleen henkiin! Turistibussit vievät asiakkaita Mekong Deltalle, osa turisteista lähtee jatkamaan reissua kuka Phon Pheniin, kuka Hanoihin, kuka minnekin. Mutta edelleenkin useat kahvilat ja monet hotellitkin ovat kiinni. Isot torit ovat osittain auki. Ilmeisesti kalastajatkin pitävät lomaa, koska kalatorilla oli vaan jokunen myyjä. Jopa aurinkolasien kiertävät kauppiaat ovat poissa katukuvasta!

Että sellaista se Kukon Vuoden aloitus!

Turistit kokoontuivat Bui Vien-kadulle juhlimaan

Harvoin Saigon on näin hiljainen kaupunki!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *