+35 -16. Takaisin talveen

Moi!

Voiko tätä enää apeammin aloittaa?

Siis kotiinpaluu…

Tein lähtöselvityksen valmiiksi lähtöä edeltävänä päivänä. Koska mukanani ei ollut tulostinta, kävin läheisessä matkatoimistossa tulostamassa bording passit valmiiksi. Selvisi, että koneen lähtöaikaa oli aikaistettu puolella tunnilla. Pakkasimme lähtöpäivän aamuna reppumme valmiiksi. Koska mukaan tuli myös ruumaan menevä frisbeekori, laitoimme suojapussiin kaiken likapyykin, Juice Leskisen Risaisen Elämän, englanninkielisen Papillonin ja kaikki frisbeekiekot. Repuissa olisi ollut tilaa tuliaisillekin. Vaikka olihan sinne toki laitettu pieniä mekkoja, vietnamilainen kansanpuku Pikku Pihlalle, muutama paita pojille, miniöille korvakorua ja sensellaista. Ja tietenkin Vung Taun ihanilta hiekkarannoilta kerätytyt simpulan ja kotilon kuoret. Ja koska olimme maailman toiseksi suurimmassa kahvintuottajamaassa, toki puoli kiloa aromikasta kahvia ja aito teräksinen kahvisuodatin.

Phan Gnu Laon bussiasemalla nousimme Shutte Bussiin numero 109. Liput maksoivat kahdelta hengeltä 40000 Dongia. Siis 1,6€! Bussireitti kulki mukavasti samoilla seuduilla, jossa olimme kävelleet aikaisemmin. Matkaan meni aikaa n. 35 minuuttia. Lentoasemalla löysimme helposti Qatar Airways’n tiskin. Pienen odottelun jälkeen saimme ruumaan menevän frisbeekorin käsistämme pois. Virkailija ihmetteli tavaroidemme vähyyttä. Kerroin, että parin kuukauden reissua varten emme tarvitse koko vaatekaappia mukaamme. Naureskeltiin yhdessä.

Passintarkastus ja turvatarkastukset läpäisimme todella nopeasti. Sitten vaan portille odottamaan koneen lähtöä.

Lento Dohaan sujui mukavasti. Ruokailu ja kaikki matkustamohenkilökunnan palvelut olivat erittäin ystävällistä. Jopa se, että olimme varanneet lähtöselvityksessä erikoisruokavalioruuat, ei aiheuttanneet ongelmia. Lentoemännän viehkeä kysymys: Eero, sinun annoksesi on vähälaktoosinen? Eikö niin? Kyllä. Ja mitähän saisi olla juomaksi? Niin henkilökohtaista palvelua, että! Eikä se ruokakaan ollut huonoimmasta päästä! Maukasta kalaa erittäin hyvässä kastikkeessa, perunaa, vihannesannos kastikkeineen, sämpylä voineen, jälkiruoaksi tuoretta mangoa, ananasta ja papaijaa. Lisäksi kuivattuja hedelmiä ja teetä. Enempää ei vatsa olisi vetänytkään. Lennon aikana tarjottiin tasaisin väliajoin mehua tai vettä.

Lähestyminen Dohaan oli yöaikaan hieno kokemus. Ilmasta näki, että arabeilla on energiaa valaista rannikkoalueiden asutuskeskukset ja tiet.

Dohan terminaali on todella selkeä. Opastetaulut isoja ja niitä on riittävästi. Meillä oli vajaa kaksi tuntia aikaa siirtyä Helsingin lennolle. Ei mitään kiirettä eikä hoppua. Toki saimme kävellä melkoisen matkan lähtöportille, mutta siinä se aikakin kului ihan itsestään. Ja nukkumalla kului aika Helsinkiä lähestyttäessä. Olimme aamulla seitemän jälkeen Helsinki-Vantaalla. Pienen odottelun jälkeen saimme frisbeekorin hihnalta. Passintarkastus oli uusi kokemus. Asetat passisi lukulaitteeseen ja portti aukeaa, katsot kameraan ja hups, seuraava portti aukeaa ja se oli siinä. Viereisellä kaistalla kiinalaisryhmä katseli aika kiinnostuneina, kun tulimme tarkastuksesta läpi. Jo ennen koneen laskeutumista kapteeni ilmoitti lämpötilän olevan -16 astetta. Hyrr hyrr. Päällä oli kokolailla kesävaatteet, lentosukat ja sandaalit. Ei oikein houkuttanut kotiin paluu! Mutta ei auttanut muuta kuin sopeutua tilanteeseen. Bussi Hämeenlinnaan lähti puolen tunnin päästä. Onneksi bussi oli lämmin! Mutta kun ikkunasta katsoi ohi kiitäviä lumisia maisemia, tuli kyllä vahva tunne, että takaisin LÄMPÖÖN! JA HETI!

Hämeenlinnaan saavuttiin aikataulun mukaisesti. Yllätys odotti, kun yhtään taksia ei ollut parkissa linja-autoasemalla. Siinä pakkasessa odoteltiin viitisen minuuttia. Siinä ajassa kerkisi taas todeta, että takaisin LÄMPÖÖN! Lopulta olimme kotona. Reput ja frisbeekori terassille pakkaseen, puuta takkaan ja tulta perään. Villapaita päälle ja pitkät kalsarit jalkaan. Ilmankosteus oli sisällä 20%. Ja sen huomasi! Nenän limakalvot alkoivat ilmoitella kuivasta ilmanalasta. Ja sitten aivastutti. Ja toisen kerran ja kolmannenkin. Ja koska jääkaapissa oli pelkkä valo, ei auttanut muu kuin lähteä kävellen kauppaan hakemaan tarpeellisia ruokatavaroita. Ulkona oli helpompi hengittää, vaikka pakkasta oli 16 astetta. Sopeutuminen uuteen lämpöön oli alkanut.

Liekö lämpötilaero aiheuttanut sen, että kävellessä hikoili todella rajusti. Paita oli aivan märkä jo pienen kävelylenkin jälkeen. Siis jonkinlainen stressitila. Ongelma oli, että osasi pukeutua oikein. Vähitellen oireet kuitenkin alkoivat helpottaa. Mutta puolitoista viikkoa se vei. Nuha ja yskiminen toki jatkuu edelleen.

Mutta summa summarum: 62 päivää ja yötä Vietnamin lämmössä oli hieno kokemus!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *